Unica Coaching Logo
Unica Coaching

Als iemand in je naaste omgeving autisme heeft

Dan kun je af en toe wel een steuntje in de rug gebruiken. Iemand met autisme denkt en reageert vaak anders dan iemand zonder autisme. Dit kan leiden tot problemen in de communicatie, elkaar niet snappen, reacties die uit het niets komen.

Als het je partner betreft: Je bent voor je partner gevallen om de mooie eigenschappen. Maar op een bepaald moment blijkt het samen zijn toch niet heel eenvoudig. Je partner wordt snel boos als iets niet gaat zoals afgesproken, wil niet mee naar familie of feestjes, heeft problemen op het werk, heeft moeite met de kinderen, kan niet tegen het lawaai, wordt gestrest als er vriendjes komen spelen.

Het lijkt erop dat je er helemaal alleen voor staat. En als je het er een keer met iemand over hebt, ervaar je onbegrip. Je omgeving ziet jullie als een fijn gezin. Maar waarom voelt het dan zo anders, alsof het niet klopt, alsof mensen niet begrijpen wat jij meemaakt thuis?
Als partner van iemand met (een vermoeden van) autisme is het niet altijd eenvoudig. Veel huishoudelijke taken en gezinszaken, komen op jou neer. Jij onderhoudt de sociale contacten, jij zorgt ervoor dat alles voor de kinderen geregeld worden. Soms lijkt het erop dat je er een kind extra bij hebt…

Als het je kind of ouder of andere naaste betreft: Je merkt vaak wel dat de omgang hem/haar anders is. Er is sneller onbegrip, ruis in de communicatie, boosheid, stress. Je kunt niet altijd de vinger leggen op reacties. Het kan heel vermoeiend zijn, omdat je veel moet uitleggen bijvoorbeeld, of omdat je een soort vertaler of mediator bent tussen je naaste en de buitenwereld.

Door kennis van autisme, kleine dingen anders doen, begrip tonen, aanwijzingen en iets andere communicatie kan er veel stress verminderd worden, wat een positief effect zal hebben in de omgang met je partner, kind, ouder of andere naaste.

Meer kennis van autisme = minder stress = betere relatie